Öceki yazılarımızda logo tasarımının hiç bir alanda kullanım sıkıntısı yaşatmaması ve tüm kurumsal mecralarda kullanıma uygun olması için sade ve basit hatlara sahip, minimal bir çizim olması gerektiğinden fakat sadeliği bozmayacak ölçüde bir takım estetik dokunuşlar yapılabileceğinden bahsetmiştik. Şimdi ise Fikral Tasarım Ajansı olarak hazırlanan logo tasarımının müşteriye nasıl sunulacağı veya müşterinin logo tasarımını ne şekilde görmek istemesi gerektiğinden bahsedeceğiz.
Mock-up dediğimiz bir yöntem ile logo tasarımı çeşitli efektler eşliğinde, olduğundan çok daha albenili gösterilmektedir. Özellikle minimalliğin bilincinde olmayan veya kasıtlı olarak minimal çizim ile uğraşmak istemeyen grafikerler genellikle mock-up yöntemini kullanmaktadır. Normalde hiç bir albenisi olmayan, daha da kötüsü kullanışsız en/boy oranından dolayı web sitesi – katvizit – tabela vb. hiç bir yerde güzel gözükmeyecek logo tasarımları müşteriye sunulurken mock-up görsel efektleriyle göz boyayıcı hale getirilir. Müşteri bu görseli görünce “Elinize sağlık çok beğendim.” der fakat iş teslime geldiğinde mock-up görseli değil orantısız ve kullanışsız bir logo çizimini teslim almış olur. O an sunumda kendisine gösterilen mock-up görselinin aslında göz boyayan, logonun çirkinliğini örten bir görsel olduğunu fark eder ancak bu saatten sonra yapabileceği bir şey yoktur.
Bu tarz bir durum yaşanmaması için logo tasarımı hiç bir görsel efekt eklenmeden tamamen sade ve temiz haliyle sunulmalıdır. Ne logonun kendisinde ne de zemin üzerinde her hangi bir efekt uygulanmamış olmalıdır. Eğer çizim buna müsaitse, logo tasarımının kullanışlılığını sergilemek için mümkün olduğunca ufaltarak beyaz zemin üzerinde tek renk siyah logo ve siyah zemin üzerinde tek renk beyaz logo olarak gösterilmelidir. Bu sayede hem uzaktan bakılınca da net bir şekilde gözükecek kadar minimal çizim olduğu hem de her türlü renk ve zeminde sorunsuzca kullanıma uygun olduğu görüntülenmiş olur.